GRILLvarázs

GRILLvarázs

Grillezett hal marokkói ízesítéssel

2024. március 21. - M3physto

Ízletes és aromás halétel, amit egytálételként süthetsz és tálalhatsz!

Hozzávalók:

  • 4 db halfilé
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kk őrölt kömény
  • 1 kk pirospaprika
  • fél kk kurkuma
  • fél kk őrölt fahéj
  • ízlés szerint cayenne bors
  • 1 db (400 g) hámozott kockázott paradicsom konzerv
  • 2,5 dl zöldség alaplé
  • 1 db citrom
  • ízlés szerint koriander zöldje
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra és tegyünk fel egy paella sütőt is, hogy felmelegedjen. Ebben készítjük majd a halat.
  2. A halfiléket (használhatunk tilápiát, tőkehalat, sügért) sózzuk, borsozzuk, majd tegyük félre őket.
  3. A hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel.
  4. A grillen lévő edényben hevítsük fel az olajat és ezen pirítsuk meg a hagymát, amíg átlátszó nem lesz.
  5. Ezután adjuk hozzá az aprított fokhagymát, a köményt, a pirospaprikát, a kurkumát, a fahéjat és ha szeretjük a csípőset, akkor a cayenne borsot is. Süssük addig, amíg elő nem jönnek az illatok.
  6. Ekkor adjuk a fűszerekhez a konzerv paradicsomot és a zöldség alaplevet.
  7. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk újra a keveréket és keverjük el alaposan.
  8. A halfiléket tegyük a szószba, a tetejükre karikázott citrom kerüljön és kezdődhet a sütés.
  9. Ehhez egy fedővel vagy alufóliával zárjuk le a paella sütőt, vegyük le a hőfokot alacsonyra és süssük 10-15 percig az egészet.
  10. Amikor egy villával már könnyen szétválasztható a hal húsa, vegyük le a halat a grillről, és hagyjuk kicsit hűlni.
  11. Tálalás előtt szórjuk meg aprított koriander zölddel, majd kínáljuk pirított kenyérrel vagy pitával!

Grillezett camembert mézzel

2024. március 14. - M3physto

Krémes olvasztott sajt, némi fokhagyma és rozmaring, valamint isteni méz. Ennél finomabb parti ételt el sem tudunk képzelni. Tökéletes kísérője egy pohár finom bornak és a meghitt baráti beszélgetéseknek. 

Hozzávalók:

  • 1 darab camembert sajt
  • 1 ág friss rozmaring
  • 2 gerezd szeletelt fokhagyma
  • 8 evőkanál méz
  • 1 ág friss kakukkfű

Elkészítés:

1. Melegítse elő a The Bastard kamado grillt 180 Celsius fokra.

2. Tegye a camembert sajtot egy megfelelő, hőálló sütőedénybe.

3. Vágja be a sajt tetejét rombusz alakban és mindegyik kereszt közepébe szúrjon pár rozmaring levelet és egy szelet fokhagymát. A méz felével kenje meg a sajt tetejét, és szórja rá a kakukkfűleveleket. 

4. Tegye a grillrácsra a hőálló sütőedényt és csukott grill fedéllel süsse a camembert sajtot 20 percen keresztül.

5.  Ezután csorgassa rá a maradék mézet. Pirítóssal és sós krékerrel tálalja. 

Picanha steak mustáros szósszal

2024. március 07. - M3physto

A brazilok kedvelt steakje, a picanha vagyis a keresztfartő. A húson található vékony zsírréteg ízletessé teszi az omlós húst, amelynek karakteres aromájához jól illik a mustáros szósz!

Hozzávalók:

  • 1,5 kg picanha steak
  • 2 ek bbq fűszerkeverék
  • 115 g majonéz
  • 1 ek dijoni mustár
  • 1 ek mustármag
  • 1 ek füstölt mustár
  • 2 kk vörösbor ecet
  • 15 g vaj
  • fél ág friss rozmating

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a grillt 200°C-ra és készítsük elő két zónás grillezésre, a kamado grill félhold alakú deflektorának behelyezésével.
  2. Közben készítsük el a mustáros szószt. Ehhez keverjük össze a majonézt a dijonival, a füstölt mustárral, a mustármaggal, a vörösbor ecettel, és a szobahőmérsékletű vajjal.
  3. Végül morzsoljuk bele az aprított rozmaringot.
  4. A hús zsíros részét irdaljuk be gyémánt alakzatban, fűszerezzük gazdagon a BBQ keverékkel és tegyük fel pirulni a zsíros résszel lefelé, amikor felmelegedett grill.
  5. Zárjuk rá a tetőt, ügyelve, hogy forró faszén legyen alatta, de láng, majd pirítsuk 10-15 percig, hogy a vastag zsíros rész teljesen átsüljön.
  6. Ezután ellenőrizzük a húst és ha meg vagyunk elégedve a karamellizálódás mértékével, akkor tegyük át az indirekt zónába, fordítsuk fejre és bőségesen kenjük le a húst a mustáros szósszal.
  7. Zárjuk rá a tetőt, és majdnem teljesen zárjuk be a légnyílásokat is, hogy lefojtsuk az izzást.
  8. Süssük addig, amíg a hús eléri a 51°C-os belső hőmérsékletet, vegyük le a grillről és pihentessük 15 percig.
  9. Ekkor szeleteljük fel a húst és a maradék mustáros szósszal együtt kínáljuk!

Grillezett brokkoli édes szójaszósszal és naranccsal

2024. február 25. - M3physto

Egyszerű, de ízekben nagyon gazdag zöldséges köret brokkolival, naranccsal és szójával!

Hozzávalók:

  • 250 g brokkoli
  • 2 db narancs
  • 2 ek olívaolaj
  • 3 ek barna cukor
  • 3 ek szójaszósz
  • 1 ek fekete és fehér szezámmag
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 kk bbq szósz
  • 120 g mézes, pörkölt mogyoró
  • 1 kk piros paprika pehely

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a kamado grillt 200˚C-ra.
  2. Tegyük be a félhold reflektort.
  3. Egy tálkában keverjük össze az olívaolajat a cukorral, a szójaszósszal, a szezámmaggal és az aprított fokhagymával.
  4. A brokkolit szedjük rózsáira és locsoljuk meg a BBQ szósszal.
  5. Ezután tegyük fel a brokkolikat a grillre, a reflektor kő fölé és locsoljuk rájuk a korábban elkészített pácot. (Mehet még rá egy kevés BBQ szósz is az extra ízhatás kedvéért.)
  6. Pirítsuk a brokkolikat 10 percig zárt tető alatt, amíg szépen meg nem puhulnak és pirulnak.
  7. Közben szedjük gerezdekre a narancsot és vágjuk le róluk a fehér részt.
  8. Törjük durvára a mogyorót.
  9. Amikor elkészült a brokkoli, tegyük egy nagyobb tálba.
  10. Adjuk hozzá a narancs gerezdeket, szórjuk meg a mogyoróval és a paprika pehellyel.
  11. Azonnal tálalhatjuk is!

Tri-tip steak kávés fűszerezéssel

2024. február 15. - M3physto

Intenzív marha íz kávés beütéssel, ami igazán különlegessé teszi ezt a tri-tip steaket.

Hozzávalók:

  • 1 db tri-tip steak
  • 3 ek kávés bourbon
  • 2 ek kávés steak fűszerkeverék
  • 2 kk só
  • 2 ek marha faggyú zsír

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a grillt 220°C-ra, és készítsük elő indirekt sütésre.
  2. A tri-tip (vagy más néven Californian Cut) húsunkat fűszerezzük be a sóval és a BBQ fűszerkeverékkel mindkét oldalon.
  3. A húst tegyük egy öntöttvas serpenyőbe, halmozzuk rá a zsírt és tegyük fel a forró grillre.
  4. Süssük 1 órát zárt tető alatt, félidőnél megfordítva.
  5. Amikor lejárt az idő, vegyük le a serpenyőt a grillről, de még nem végeztünk.
  6. Egy éles késsel irdaljuk be a steak tetejét és locsoljuk meg a bourbonnel.
  7. Ezt követően tegyük vissza a grillre 15 percre.
  8. Ha ez az idő is eltelt, akkor végleg vegyük le a húst a grillről és pihentessük 10 percig mielőtt felvágnánk!
  9. Kisebb falatokra vágva kínáljuk sült zöldségekkel és krumpli pürével!
süti beállítások módosítása
Mobil | Teljes