A grillen készült pulled pork nemcsak ízletes, omlós, hanem kellemesen füstös aromával is rendelkezik. Tökéletes szendvicsekbe, burgerekbe, tortillákba aznap vagy másnap is!
Hozzávalók:
- 3,5 kg sertés lapocka
- 1 ek pirospaprika
- 1 ek chili por
- 1 ek fokhagyma por
- 1 ek hagyma por
- 2 ek fekete bors
- 2 ek só
- 4 ek barna cukor
- fél kk cayenne bors
Elkészítés:
- Melegítsük elő faszenes grillt 120°C-ra.
- Amíg melegszik, egy kis tálban keverjük össze az édes és csípős paprikát, a hagyma és fokhagyma port, a sót, a borsot és a barnacukrot.
- Ha szeretnénk egy kicsit pikánsabbá tenni az ételt, adjunk a keverékhez még egy kevés cayenne borsot.
- Az összeállított fűszerkeverékkel bőségesen dörzsöljük be a húst minden oldalon, majd tegyük egy alumínium tálcára.
- Amikor a grill már meleg, készítsük elő indirekt füstölésre és tegyük fel a húst. A húst nem kell letakarni, de a grill ajtaját csukjuk be a következő pár órára.
- A hús méretétől függően süssük néhány óráig a lapockát (körülbelül 1 órás sütést számoljunk fél kilónként), 4 óra után időnként ellenőrizve a hús állapotát.
- Ekkor már jöhet egy húshőmérő is, hiszen ha a sertés elérte a 74°C-os belső hőmérsékletet, akkor le lehet venni a grillről.
- Az összegyűlt húslevet öntsük egy tálba, a húst pedig csomagoljuk be alufóliába.
- Teljesen zárjuk le a a csomagot, majd a félretett léből fecskendezzünk bele 50-60 ml-t.
- Ezután jöhet még egy réteg csomaglás alufóliával, hogy az ételben maradjon a szaft.
- Tegyük vissza a grillre a húst és süssük addig, amíg a belső hőmérséklete eléri a 90°C-os belső hőmérsékletet vagy egy villával is könnyedén rostjaira lehet szedni a húst.
- Ha elkészült a sertés, vegyük le a grillről, de hagyjuk még pihenni egy kicsit.
- 10 perc után jöhet a villával való szálakra szedés és a szendvicsként, tortillaként való elfogyasztása. BBQ szósszal, coleslaw salátával, főtt kukoricával, hamburgerbe töltve igazi amerikai klasszikus ez a recept!