Hozzávalók:
- 4 db portobello gomba
- 3 ek balzsamecet
- 1 ek vörösbor ecet
- 1 ek worchestershire szósz
- 1 ek csípős szósz
- 1 kk fokhagyma por
- 1 kk füstölt pirospaprika
- 1 kk oregánó
- 2 kk szőlőmag olaj
- fél kk só
- fél kk bors
Elkészítés:
- A gombát tisztítsuk meg és távolítsuk el a tönköt. Egy kanál segítségével kaparjuk ki a gombalemezeket, ezekre nem lesz szükségünk.
- E!gy villával szurkáljuk meg a kalapot felülről és alulról is, hogy jól megszívja majd magát. Tegyük egy magas üvegtálba.
- Készítsük el a pácot az összes hozzávaló összekeverésével (kivéve a gombát).
- Az így kapott pácból öntsünk egy keveset a gomba alá, amiket fektessünk a lére a belső résszel felfelé.
- A pácból öntsünk egy-egy evőkanálnyit a kalapokba és hagyjuk pihenni 30 percet.
- Közben melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
- A gombákat vegyük ki a pácból és öntsük ki a felesleges folyadékot a kalapokból. Még kenjük le egyszer egy ecsettel a gombát a páclével, majd tegyük fel a grillre 3-4 percre sülni.
- Ezután 90 fokban forgassuk el a gombákat, hogy jól kirajzolódó grilljeleket kapjunk és jöhet még 3 perc grillezés.
- Ekkor fordítsuk meg a gombákat és vegyük lejjebb a hőfokot közepesre. Süssük így is 3-4 percig.
- Amíg sül a gomba, a maradék páccal lekenhetjük még párszor az extra ízekért.
- A puha, ízletes és kiterülő gombát vegyük le a grillről és még forrón kínáljuk rizs, saláta és chimichurri szósz társaságában.