Komfort food, hangzik el sokszor a főzőműsorokban és ismert séfektől ez a kifejezés. De mit is jelent? Egy olyan házias, finom ételre utal, amely melengeti a szívet és a lelket, sokszor a családi asztalt és a gyermekkorunkat juttatja eszünkbe. Erre ékes példa a legtöbb egytálétel, ilyen finomság a vörösboros sertéspofa is, ami a régi jó sertéspörkölt egy mai igazán trendi változata.
Hozzávalók:
2 kg sertéspofa
1 kis konzerv sűrített paradicsom
2 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
1 csokor szárzeller
1 db zeller gumó
2 db répa
15 dkg disznózsír
500 ml Száraz vörösbor
sertés fűszerkeverék
só
bors
igény szerint marhahús alaplé
Elkészítés:
1. A sertéspofát előkészítjük, a hártyát eltávolítjuk és nagyobb kb 10 dkg-os darabokra vágjuk.
2. Választunk egy általunk preferált fűszerkeveréket, száraz pácot és alaposan fűszerezzük vele. A rubozás után egy órát állni hagyjuk, majd finom lisztbe forgatjuk.
3. A felforrósított zsírba belehelyezzük a fűszeres, lisztezett hús darabokat. Addig sütjük őket mindkét oldalukon, amíg nem kapnak egy szép piros kérget.
4. A kész pirosra kérgezett húsokat kivesszük és félretesszük.
5. A finomra vágott hagymát aranybarnára pirítjuk, amint elkészült vele együtt karamellizáljuk a paradicsomsűrítményt.
6. Mikor megpirult a paradicsom és a hagyma rátesszük a többi hozzávalót a zöldségeket és a pirított húst is.
7. Felöntjük a minőségi vörösborral, amíg ellepi ételünket és főni hagyjuk. Kamado sütőben első körben 60 percet főzzük vaslábasban fedő nélkül. Ha szükséges ezután marhahús alaplével pótoljuk a folyadékot.
8. Ellenőrizzük ragunk állagát, akkor lesz ínycsiklandóan finom mikor a szaft sűrű a zöldségek és a hús omlós és puha, ez kb. 3-3,5 órára tehető 120-130 fokon.
Ízlés szerint szalvétagombóccal, tört burgonyával tálaljuk.