A brazilok kedvelt steakje, a picanha vagyis a keresztfartő. A húson található vékony zsírréteg ízletessé teszi az omlós húst, amelynek karakteres aromájához jól illik a mustáros szósz!
Hozzávalók:
- 1,5 kg picanha steak
- 2 ek bbq fűszerkeverék
- 115 g majonéz
- 1 ek dijoni mustár
- 1 ek mustármag
- 1 ek füstölt mustár
- 2 kk vörösbor ecet
- 15 g vaj
- fél ág friss rozmating
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt 200°C-ra és készítsük elő két zónás grillezésre, a kamado grill félhold alakú deflektorának behelyezésével.
- Közben készítsük el a mustáros szószt. Ehhez keverjük össze a majonézt a dijonival, a füstölt mustárral, a mustármaggal, a vörösbor ecettel, és a szobahőmérsékletű vajjal.
- Végül morzsoljuk bele az aprított rozmaringot.
- A hús zsíros részét irdaljuk be gyémánt alakzatban, fűszerezzük gazdagon a BBQ keverékkel és tegyük fel pirulni a zsíros résszel lefelé, amikor felmelegedett grill.
- Zárjuk rá a tetőt, ügyelve, hogy forró faszén legyen alatta, de láng, majd pirítsuk 10-15 percig, hogy a vastag zsíros rész teljesen átsüljön.
- Ezután ellenőrizzük a húst és ha meg vagyunk elégedve a karamellizálódás mértékével, akkor tegyük át az indirekt zónába, fordítsuk fejre és bőségesen kenjük le a húst a mustáros szósszal.
- Zárjuk rá a tetőt, és majdnem teljesen zárjuk be a légnyílásokat is, hogy lefojtsuk az izzást.
- Süssük addig, amíg a hús eléri a 51°C-os belső hőmérsékletet, vegyük le a grillről és pihentessük 15 percig.
- Ekkor szeleteljük fel a húst és a maradék mustáros szósszal együtt kínáljuk!