Hozzávalók:
- 900 g sertés lapocka
- 450 g szalonna
- 1 marék jég
- 2,5 dl jéghideg víz
- 60 g házi zsemlemorzsa
- 1 ek só
- 5 g fehérbors
- 5 g friss zsálya
- 1 kk hagyma por
- 1 kk gyömbér por
- fél kk szerecsendió
Elkészítés:
- A húst és a szalonnát keverjük össze a jéggel, majd egy darálón nyomjuk át őket.
- A darált húst tegyük a fagyasztóba 30 percre, és közben készítsünk elő minden hozzávalót.
- Amikor lejárt az idő, akkor újra daráltjuk át a húst.
- Adjunk hozzá az összes többi hozzávalót (a víznek először csak a felét) és egy irányba kezdjük el összekeverni az egészet.
- Ha túl száraz lenne, akkor adjunk még hozzá vizet.
- Keverjük addig, amíg el nem kezd szálasodni a hús, ekkor már jó.
- Ekkor bélbe tölthetjük a kolbászhúst vagy töltő híján, formázzunk belőlük hosszúkás hengereket, jól kinyomkodva belőlük a levegőt.
- A kolbászokat elkészíthetjük a grillezés előtti nap, hogy legyen ideje egy napot érni a hűtőben, de akár azonnal süthetjük is.
- A grillt melegítsük elő közepes/magas hőfokra.
- Amíg melegszik a grill, karikázzunk fel hagymát, főzzünk krumplit és borsót.
- A kolbászokat és a hagymákat grillezzük készre, majd krumplipürével, főtt borsóval és gravy mártással kínáljuk. (Készíthetünk a kolbászokkal hot dogot is vagy angol reggelit.)