Húsmentes burger zöldségekből, amelyek egyszerre édesek, sósak és a pogácsán formálódó réteg miatt még ropogós is. Izgalmas ízek és egészséges összetevők!
Hozzávalók:
- 2 db édesburgonya
- 1 db cékla
- 120 g laskagomba
- 1 db fekete bab (konzerv)
- 140 g kesudió
- 100 g zsemlemorzsa
- 1 csokor petrezselyem
- 1 ek steak fűszerkeverék
- 1 ek füstölt pirospaprika
- fél ek erős pirospaprika
- ízlés szerint BBQ szósz
- 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
- Az édesburgonyát és a céklát pucoljuk meg, kockázzuk fel és tegyük egy lábasba. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje és forraljuk fel az oldalégőn, majd főzzük puhára.
- Közben egy aprítóban dolgozzuk össze a kesudiót, a zsemlemorzsát és a petrezselymet.
- Amikor a zöldségekbe már könnyen bele tudjuk szúrni a villát, szűrjük le őket és tegyük félre hűlni.
- Az oldalégőre tegyünk fel egy serpenyőt és egy kevés olajon pirítsuk le a nagyobb darabokra vágott gombát.
- A babot szűrjük le és tegyük egy nagyobb tálba az aprított fokhagymával és a zöldségekkel. Egy krumplinyomóval törjük őket össze és keverjük el alaposan.
- Adjuk a mixhez a kesudiós keveréket és a gombát. Ekkor már csak keverjük, ne törjük!
- A grillt melegítsük elő közepes/magas hőfokra.
- Amíg melegszik a grill, a zöldség keveréket ízesítsük a fűszerekkel és formázzunk belőle pogácsákat.
- Süssük őket forró, olajozott rácson addig, amíg szépen megkérgesedik a külseje.
- Ekkor kenjük le a zöldségpogácsát a BBQ szósszal és 1-2 perc alatt karamellizáljuk rá.
- Végül állítsuk össze a burgert zsemléből, arugula salátából, paradicsomból és aioli szószból!