Akik belefogtak a Veganuár kihívásba, azoknak itt egy új recept, mellyel kicsit színesebbé tehetik a januári menüjüket. Krémes, laktató édesburgonya leves, melyet nem csak a vegetáriánusok fognak imádni.
Hozzávalók:
- 5 darab (nagy) édesburgonya
- 2 darab (nagy) burgonya
- 1 darab vöröshagyma (kockázva)
- 2 szál póréhagyma (darabolva)
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 3 darab sárgarépa (darabolva)
- 1 darab babérlevél
- 3 evőkanál vaj
- 1 liter csirke vagy zöldség alaplé
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 1 csokor friss zsálya vagy petrezselyem
- 20 dkg erős ízű reszelt sajt (pl Stilton)
Elkészítés:
1. Az édesburgonyát és a burgonyákat jó alaposan súrolja meg egy tiszta kefével, szurkálja meg hústűvel és tegye a grillrácsokra. Melegítse elő Broil King gázgrilljét és süsse a burgonyákat közepes teljesítményen 45-50 percig. Vegye le őket a grillről, hagyja pihenni 15 percig, majd egy kanállal egyszerűen kanalazza ki a puha belsejüket. (Ezt akár reggel vagy előző nap is megteheti.)
2. Ha van napközben 15 perce, akkor el is készítheti a levest. A grill oldalégőjén egy nagyobb fazékban pirítsa meg a vajon a sárgarépát, póréhagymát, vöröshagymát, fokhagymát és adja hozzá a babérlevelet is.
3. Adja hozzá a csirke- vagy zöldség alaplevet, a bort (ha szükséges egy kis vizet is) és alacsony lángon főzze puhára a zöldségeket (kb. 15 perc). Ha a zöldségek megpuhultak, adja a leveshez az édesburgonyát és a burgonyát, majd főzze további 10 percen keresztül. Vegye ki a babérlevelet és egy botmixerrel turmixolja krémesre a levest. Ízlés szerint sózza, borsozza.
4. Tálaláskor szórja meg a levest friss zsályával vagy petrezselyemmel és sok-sok reszelt sajttal.