GRILLvarázs

GRILLvarázs

Mákköntösben grillezett sertésbélszín

2022. május 22. - M3physto

Grillreceptek.hu - Mákköntösben egészben grillezett ser

1 db sertésszűz
1 dl olívaolaj
200 g mák
3 g fekete hawaii só
3 g tarka bors
2 g fokhagyma por
1 db retek
1 szál rebarbara
2 db barna csiperke
20 g libamáj
2 g fehér bors
2 dl tokaji aszú
1 g bazsalikom
10 szem zöldborsó
10 dkg vaj
2 dl tejszín
2 g szellem chili
fél dl angol mustár
15 dkg paraj
5 g nádcukor
1 csomag spárga
3 g snidling
1 dl húsleves alaplé
3 g retekcsíra

A szépen előkészített, lehártyázott sertésünket fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymaporral, majd kenjük át olajjal és jó vastagon szórjuk meg mákkal.
Ezután egy erősebb kivitelű folpack fóliával tekerjük körbe, mintha szaloncukrot formáznánk. Ezt olyan feszesre tekerjük, amilyenre csak tudjuk, illetve a fóliánk engedi.
Ezután tegyük sokkolóba, és ott pihentessük 45 percig, ezzel formailag tökéletesre alakítva a hús kinézetét.
Eközben megsütjük az előző este már tokaji aszúba helyezett libamájat és leturmixoljuk. Sima, krémszerű pasztát kell kapnunk, majd beletöltjük a gombafejekbe. Ezeket megsütjük.
Felvágjuk ízlésesen a rebarbarát és a retket, amiket fűszeres olajjal kenegetünk sütéskor.
Megfőzzük a spárgát, leturmixoljuk azt is, ha eddig le nem égett, és összeforraljuk a vajunkkal és a tejszínünkkel, amit fűszerezünk és utána 3x le is szűrünk, hogy minél bársonyosabb textúrájú szószt kapjunk.
A szüzet kb. 250 C fokon direkt módon süssük, hogy a mák kiélhesse perverz hajlamait a parázs felett és átadjon a húsunknak olyan zamatanyagokat, amik az ópiumkészítés során sem találkoznak az ízlelőbimbóinkkal. Ennyi idő elegendő, hogy elmondjunk egy imát, vagy elkészítsük a tányérunk inkább díszítési funkcióit ellátó, bár ízekben igen gazdag pöttyeit: amelyek chiliből, a megmaradt tokaji aszúnkból, angol mustárból és bazsalikom és paraj keveredéséből álló ízbombák. Ezek mindegyike egy nagyon finomra őrölt alapanyagokat ötvöző, tejszínes fundáción nyugvó krém előfutárai.
Ha a sütési időt nézzük, akkor egy jó erőben lévő sertés szűzének mákkéregben való sütése körülbelül oldalanként 7, és 7,5 perc közti idő szükséges, ezalatt a sertésünk elveszti szüzességét.

Ha nincs sokkolód, használd a fagyasztót, és ott pihentesd a húst.
A fekete hawaii só használhatsz füstölt só vagy konyhasót.

süti beállítások módosítása